Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

Ρίο ντε Τζανέιρο 2013: Τα προηγούμενα τέσσερα μετάλλια του Ηλιάδη

No image
27.8.2013

Ρίο ντε Τζανέιρο 2013: Τα προηγούμενα τέσσερα μετάλλια του Ηλιάδη


ΠΑΡΙΣΙ 2011 (Χρυσό μετάλλιο, 67 συμμετοχές)
Ο Ηλιάδης, τα βρήκε... σκούρα μόνο στον πρώτο αγώνα απέναντι στον Πολωνό Κράβτσικ, τον οποίο τελικά νίκησε με Yuko. Στη φάση των «32», παρουσιάστηκε... ζεστός και έκαμψε με μεγαλύτερη ευκολία την αντίσταση του Αλγερινού Λίες Μπουγιακούμπ.
Ο απρόσμενος αποκλεισμός του Βρετανού Γουίνστον στη φάση των «32» από τον 23χρονο Μολδαβό Ιβάν Ρεμαρένκο, έκανε ακόμη πιο εύκολη την αποστολή του Ηλιάδη στους «16». Σε ένα λεπτό και δέκα δευτερόλεπτα, πέτυχε μια άνετη νίκη επί του άπειρου αντιπάλου του, που του «χάρισε» την πρόκριση στον τελικό του προκριματικού γκρουπ. Εκεί τον περίμενε ο Βραζιλιάνος Ούγκο Πεσάνια, με τον οποίο ο Ηλιάδης, έκανε πραγματικό... πάρτι. Ένα Waza-ari και στη συνέχεια ένα πεντακάθαρο Ippon, έφερε τον Έλληνα τζουντόκα στον ημιτελικό.
Ο αγώνας που οδηγούσε στον τελικό, απλά επιβεβαίωσε τον κανόνα ότι ο καλύτερος κερδίζει πάντα. Και αυτός ήταν ο Ηλιάδης, ο οποίος κατέβαλε τον Ρώσο, Κιρίλ Ντενίσοφ με Ippon, περίπου 50 δευτερόλεπτα πριν την ολοκλήρωση του πενταλέπτου.
Στον αγώνα για το χρυσό μετάλλιο, που αποτελούσε επανάληψη του τελικού στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Τόκιο, ο Mr. Ippon έδειξε πως ήταν (και παραμένει μακράν) o καλύτερος αθλητής της κατηγορίας. Περισσότερο διαβασμένος, σε σχέση με την αναμέτρηση του 2010, ο Ηλιάδης έφτασε σε μια πιο εύκολη επικράτηση επί του Νταΐκι Νισιγιάμα, κερδίζοντας με Ippon σε 3 λεπτά και 31 δευτερόλεπτα, την ίδια στιγμή που το 2010 είχε χρειαστεί η διαδικασία του Golden Score για να βρεθεί στην πρώτη θέση του βάθρου.

ΤΟΚΙΟ 2010 (Χρυσό μετάλλιο, 59 συμμετοχές)
Η θέση του στην παγκόσμια κατάταξη τον υποχρεώνει να αρχίσει τους αγώνες από τον α` προκριματικό γύρο, κάτι που ωστόσο δεν του προκαλεί ιδιαίτερο πρόβλημα. Επικρατεί με Ippon σε 1:24 του Σέρβου Νίκολα Μιλόσεβιτς. Στα προκριματικά σημειώνει ακόμη τρεις νίκες επί των Μίντια Μπονταβέλι (Γεωργία), Όνο Τακάσι (Ιαπωνία) και Τιάγκο Καμίλο (Βραζιλία). Στα ημιτελικά «εξουδετερώνει» σε δύο λεπτά τον Αζέρο Ελκχάν Μαμαντόφ, ενώ στον τελικό επικρατεί στο Golden Score και του Ιάπωνα Νταΐκι Νισιγιάμα, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο.

ΡΙΟ ΝΤΕ ΤΖΑΝΕΙΡΟ 2007 (Ασημένιο μετάλλιο, 56 συμμετοχές)
Ένα χρόνο πριν από τους Ολυμπιακούς του Πεκίνου και ο Ηλίας Ηλιάδης φαντάζει το απόλυτο φαβορί για την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου, έστω κι αν βρίσκεται αρκετά πίσω στην παγκόσμια κατάταξη (Νο 15). Αρχίζει τις υποχρεώσεις του στον β` προκριματικό γύρο με νίκη επί του Κινέζου Γιανζχού Χε, ενώ στη συνέχεια πετυχαίνει ακόμη δύο νίκες επί του Ουκρανού Βαλεντίν Γκρεγκόφ και του Αιγύπτιου Χασάμ Μεσμπάχ. Στα ημιτελικά δείχνει τα... δόντια του απέναντι στον αθλητή των τεσσάρων Ολυμπιακών περγαμηνών (σ.σ. ένα χρόνο αργότερα του στέρησε το μετάλλιο στο Πεκίνο), τον Ολλανδό Μαρκ Χουίζινγκα, όμως στον τελικό απέναντι στον Γεωργιανό Ιρακλί Τσιρεκίτζε γνωρίζει την ήττα στο Golden Score, μένοντας δεύτερος.

ΚΑΪΡΟ 2005 (Ασημένιο μετάλλιο, 41 συμμετοχές)
Με τον τίτλο του μικρότερου σε ηλικία «χρυσού» Ολυμπιονίκη στην Ιστορία των Αγώνων, από τη διοργάνωση της Αθήνας ένα χρόνο νωρίτερα, ο Ηλίας Ηλιάδης έχει ως μοναδική προσδοκία την πρώτη θέση στη διοργάνωση. Ως Νο 1 στην παγκόσμια κατάταξη, μπήκε επικεφαλής του α` προκριματικού ομίλου, όπου σημείωσε τέσσερις νίκες και συγκεκριμένα επί των Ρενάτο Μοραΐς (Πορτογαλία), Τόμας Μπεκ (Δανία), Νταβίντ Αλαρζά (Ισπανία) και Κασαμπί Ταόφ (Ρωσία). Προκρίνεται στον τελικό μετά τη νίκη επί του Λευκορώσου Αντρέι Καζουσιονάκ, όμως περιορίζεται στο ασημένιο μετάλλιο μετά την ήττα από τον Ιάπωνα Χιρόσι Ιζούμι.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΕΟΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι επιτυχίες των αθλητών μας συνεχίστηκαν σ' ένα ακόμη τουρνουά στις Αχαρνές Αθηνών στις 11/2. Σημειώθηκαν σημαντικά επιτεύγματα ,ένα...