Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

«O Ηλίας νιώθει περισσότερο Έλληνας από τον καθένα»

περισσότερο Έλληνας από τον καθένα»
Καλεσμένος στο Κέντρο Αθλητικού Ρεπορτάζ ήταν ο Νίκος Ηλιάδης. O Ομοσπονδιακός τεχνικός και πατέρας του Ολυμπιονίκη και Παγκόσμιου πρωταθλητή Ηλία Ηλιάδη απάντησε με ειλικρίνεια στις ερωτήσεις των σπουδαστών του e-learning (ηλεκτρονική εκπαίδευση εξ’ αποστάσεως) που βρίσκονται σε πολλά μέρη της Ελλάδας, αλλά και στην Κύπρο, για το Τζούντο και όχι μόνο…

Μερικές από τις πολύ ενδιαφέρουσες ερωτήσεις και απαντήσεις ήταν:
- Ο πρόεδρος της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας τζούντο, Σεργκέι Σολοβέιτσικ χαρακτήρισε τον Ηλία ως τον «Παγκανίνι του τζούντο». Μέχρι πιο σημείο μπορεί να βοηθήσει ο προπονητής τον αθλητή να βελτιώσει την τεχνική του; Είναι όλα θέμα προπόνησης ή είναι και πράγματα που δεν διδάσκονται αλλά είναι έμφυτα σε μερικούς αθλητές; Υπήρχαν επιτυχίες που δεν τις περιμένατε; «Ήταν μεγάλη τιμή αυτό που είπε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας. Ο προπονητής βλέπει, νιώθει, δεν μπορεί να κάνει φυσικά τις κινήσεις του αθλητή. Το ταλέντο πρέπει να το έχεις οπωσδήποτε για να φτάσεις σε υψηλό επίπεδο, αλλά στην συνέχεια πρέπει να το εξασκήσεις και να το βοηθήσεις μέσα από την προπόνηση. Εγώ κατάλαβα ότι ο Ηλίας θα γίνει μεγάλος αθλητής όταν ήταν 16 ετών. Τότε πήρε χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και δεν είχα καμία αμφιβολία για το ταλέντο του. Δεν θυμάμαι από κει και πέρα να έχει κάνει κάποια διάκριση που δεν περιμέναμε, αντίθετα υπήρχαν διοργανώσεις που περιμέναμε και δεν τα καταφέραμε. Όπως στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνο και του Λονδίνου που περιμέναμε το Χρυσό. Μπορεί να σκεφτούν κάποιοι ότι είναι υπερβολή, αλλά δεν είναι. Ο Αιγύπτιος διαιτητής που μας αδίκησε ήταν και στον αγώνα με τον Ολλανδό στο Πεκίνο και στο Λονδίνο με τον Ρώσο. Μπορεί να ήταν τυχαίο, αλλά δεν νομίζω. Όλοι αναγνώρισαν την αδικία, ακόμα και Κορεάτης μπροστά σε όλο τον κόσμο έβγαλε το μετάλλιο στο Λονδίνο και του είπε αυτό είναι δικό σου, όχι δικό μου»!

-Για την υποδοχή και τον θαυμασμό που έτυχε ο Ηλιάδης στην Ιαπωνία «Έχουμε πάει αρκετές φορές. Στην Ιαπωνία τον αγαπάνε πολύ. Σε όποια χώρα όμως και να πάμε είναι τέτοιος χαρακτήρας που αμέσως γίνεται συμπαθής. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες υπήρχαν αυτοί που κέρδισαν το Χρυσό μετάλλιο και αυτοί που πήραν το ασημένιο, αλλά όλοι στην Ιαπωνία και το εξωτερικό γενικότερα αναγνωρίζουν τον Ηλία, γιατί αυτός είναι το αστέρι. Έβγαζαν φωτογραφίες μαζί του, χαιρόντουσαν που ήταν εκεί. Σέβονται ιδιαίτερα τον Ηλία οι Ιάπωνες. Την πρώτη φορά που πήγαμε μετά την Ολυμπιάδα, περίπου 300 αθλητές προπονητές σταμάτησαν να προπονούνται και περίμεναν τον Ηλία να ανέβει στο τατάμι. Αυτό το συνηθίσουν σε μεγάλους αθλητές. Ήταν μία μεγάλη στιγμή. Είναι μερικά πράγματα που δεν περιγράφονται».

-Τι μπορούμε να περιμένουμε από τον Ηλία Ηλιάδη για τους Ολυμπιακούς του Ρίο; Το χρυσό είναι μέσα στους στόχους σας; «Αν δεν ήταν τότε δεν θα ασχολούμασταν. Ο Ηλίας πάντα έχει στόχο την πρώτη θέση, όπου και να αγωνίζεται. Δεν σκεφτόμαστε μόνο τους Ολυμπιακούς του Ρίο το 2016, αλλά και αυτούς του 2020, εξάλλου είναι μόνο 26 ετών, έχει πολλά να δώσει ακόμα στην Ελλάδα και το Παγκόσμιο τζούντο».

-Πως αντιμετωπίζει ο Ηλίας κάποια κακεντρεχή σχόλια για την καταγωγή του; «Ο ίδιος έχει πει δε τον ενδιαφέρει τι σκέφτονται οι άλλοι για εκείνον. ‘’Εγώ νιώθω περισσότερο Έλληνας από τον καθένα για αυτό και σηκώνω την ελληνική σημαία’’ λέει. Εμένα με πειράζουν όμως τα όσα λέγονται γιατί δεν τα λένε σοβαροί άνθρωποι, αυτά τα λένε κάποιοι που δεν αγαπάνε την Ελλάδα. Ο Ηλίας είναι Έλληνας, πιστεύει στον Θεό, στους Aγίους, κάνει πάντα τον σταυρό του πριν ανεβεί στο τατάμι και είναι παράδειγμα προς μίμηση».

-Γιατί κάποιο παιδί να ασχοληθεί με το Τζούντο; «Πρώτα απ’ όλα πρέπει να ασχοληθεί με κάποιο άθλημα για να είναι υγιής και να νιώθει δυνατός. Το Τζούντο έχει φιλοσοφία που ταιριάζει στον καθένα, έχει πειθαρχία, σεβασμό, ανδρισμό, ψυχή είναι πολλά πράγματα που σου προσφέρει».

-Ποια η άποψη σας για την τιμωρία της Ιουλιέτας Μπουκουβάλα και του συλλόγου της από την Ομοσπονδία; «Η Μπουκουβάλα έχει φέρει πολλές επιτυχίες στην Ελλάδα και είναι μία πολύ καλή αθλήτρια. Δεν φτάνει όμως αυτό πρέπει να είσαι σοβαρός και να σέβεσαι τους υπόλοιπους, είτε λέγεται Ομοσπονδία, είτε προπονητές, είτε συναθλητές. Η Μπουκουβάλα έκανε μεγάλα σφάλματα, όπως στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα που διαμαρτυρήθηκε και διέκοψε τους αγώνες για 20 λεπτά, έβριζε και τους διαιτητές και τους ομογενείς αθλητές. Πριν τους αγώνες ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας είχε καλέσει την Μπουκουβάλα για το αγωνιστικό της πρόγραμμα και της εξηγούσε ότι η Ομοσπονδία έχει δύο προπονητές και δεν υπάρχουν οικονομικά περιθώρια για άλλον και δεν είναι δυνατόν κάθε αθλητής να έχει τον προπονητή του. Τότε αυτή είπε ‘’Εγώ είμαι Ελληνίδα με ξένους δεν κάνω προπόνηση’’. Έχει πει σε συναθλήτριες της κατά καιρούς ‘’γιατί κάνετε παρέα με τους Γεωργιανούς;’’. Εμείς οι πόντιοι που τόσα χρόνια ήμασταν στο εξωτερικό και τώρα καταφέραμε να γυρίσουμε στην πατρίδα μας είμαστε ξένοι; Δύο φορές από το 1995 έχουν συμβεί τέτοια γεγονότα με διακοπή αγώνων στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα και δύο φορές πρωταγωνιστής ήταν ο ίδιος σύλλογος. Εγώ στεναχωριέμαι που όλα αυτά βγαίνουν έξω από την Ελλάδα και ακούγονται άσχημα πράγματα για το ελληνικό Τζούντο που τόσο πολύ έχουμε όλοι βοηθήσει για να φτάσει σε υψηλό επίπεδο. Ευτυχώς που το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας έχει αποφασίσει να βάλει τα πράγματα στη θέση τους και ο καθένας να πάρει αυτό που του αξίζει».

Τέλος σαν ευχή προς του σπουδαστές του ΚΑΡ ο Νίκος Ηλιάδης είπε: «Εύχομαι καλές επιτυχίες σε όλους. Είστε μελλοντικοί δημοσιογράφοι και αυτό που σας συμβουλεύω είναι να σκέπτεστε σωστά και να γράφετε τα πράγματα με το όνομα τους. Να είστε δίκαιοι σε όλα τα θέματα. Δεν υπάρχει με συμφέρει δεν με συμφέρει. Μόνο με την αλήθεια θα προοδεύσετε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι επιτυχίες των αθλητών μας συνεχίστηκαν σ' ένα ακόμη τουρνουά στις Αχαρνές Αθηνών στις 11/2. Σημειώθηκαν σημαντικά επιτεύγματα ,ένα...